Azt mondják, hogy a legegyszerűbb és legkönnyebb háztartási munka a mosás, hiszen mindenhol van már mosógép. A történet úgy szól, hogy csak be kell rakni a koszos ruhákat a mosógépbe, be kell nyomni a gombot, és már vehetjük is ki tisztán. Ugye, hogy milyen egyszerűnek tűnik? Na de ennek ellenére mi lehet a jó mosás titka? Tényleg enyire egyszerű lenne ez az egész?

Tisztázzunk valamit! A mosás nem mindig egyszerű és jó, ha pár dolgot megtanulunk ezzel kapcsolatban. Arról nem is beszélve, hogy mielőtt a gombot megnyomnánk, számtalan másik feladat vár ránk ahhoz, hogy a ruhákat valóban tisztán tudjuk kiszedni belőle. Vagyis a mosás nem egyszerű, ráadásul időigényes feladat. Na de mire is figyeljünk?

A mosógépre

Mielőtt elindítanád a mosást, mindig ellenőrizd le, hogy nem-e tettél a gépbe túl sok ruhát. A dob teteje és a szennyes közötti távolságnak legalább 10 cm-nek kell lennie. Ha ez a „rés” kevesebb, mint 10 cm, akkor a gépedet túlterheled, és valószínűleg a benne lévő ruhák sem lesznek teljesen tiszták.

Viszont ha ez a „rés” nagyobb, mint 10 cm, akkor nem használod ki a géped teljes kapacitását, tehát a soron következő mosási programot nem gazdaságosan indítod el.

Ne csak egy-két programot használj mosáskor! Az automata mosógépek mindegyike rendelkezik külön programokkal a műszálas, gyapjú és pamut anyagokhoz illetve sok gép esetében a ruhák mennyiségét is beállíthatod. Ne legyél lusta beállítani ezeket, hiszen a gyártók nem véletlenül rakták a mosógépedbe ezeket az opciókat. Vannak gyors és fél programok is, melyekkel nyugodtan moshatod a kevésbé szennyezett ruhaneműket, így rengeteg vizet és elektromos áramot tudsz megtakarítani.

Általában a mosógél vagy a mosókapszula többe kerül, mint a mosópor, viszont sokkal kíméletesebb a mosógépedhez. Nem keletkezik felesleges lerakódás a gép belsejében, lefolyórendszerében. Nézz körül a mosógél vagy kapszulák birodalmában, próbáld ki őket, és válaszd azt, amelyiknek a mosási hatékonyságával meg vagy elégedve.

Mint mindent, így időközönként a mosógépünket is takarítani kell. Sokan a háztartási gépek takarításához ecetet használnak, de ez nem olyan jó ötlet. Az ecet savat tartalmaz, ami a fém felületeket marja. Persze egy mosógép esetében ezt a marást több évben mérik, de akár melyik oldalról nézzük, ez egy idő után a gépünk tönkremeneteléhez vezet. Az ecettel való takarítás előnyeiről és hátrányairól ide kattintva tudsz bővebben olvasni.  

Válogass!

Mielőtt nekikezdenél a mosásnak, válogasd szét a szennyest színek szerint. A fehéreket mindenképp különítsd el! Ehhez a kupachoz tilos hozzátenni bármilyen más színt, ugyanis a fehér ruhák a legvilágosabb bézstől is beszürkülnek. A világos rózsaszínű pólód sem ide való!

A pirosat a sötét rózsaszínnel, a feketét a sötétkékkel moshatod együtt. A világoskékhez párosíthatod a világoszöldet, a világosszürkéhez a sárgát vagy a halvány rózsaszínt.

Abban az esetben, ha színvédőkendőt használsz minden mosáshoz, a ruhaválogatást idejét megspórolhatod magadnak. Ha minden mosáshoz beteszel egy színvédőkendőt, akkor még a fehér ruhák közé is bekerülhet egy-egy halványabb színű póló, mert a fehér ruhák valóban fehérek maradnak. Ha erősebb színeket mosol, akkor használj több színvédőt ahhoz a mosáshoz. Ma már nem csak eldobható színvédőkendő létezik, hanem többször használatos is, így ezzel a környezetet sem szennyezed.

Nézz bele!

Biztosan te is jártál már úgy, hogy mosás után apró fehér micsodákkal tarkított ruhákat szedtél ki a gépből. Vagyis papírzsebkendő maradt egy-két zsebben. Ezért sose sajnáld az időt a ruhák zsebeinek átnézésre. Így megkíméled magadat az órákon át tartó fehér valamik szedegetéstől vagy a ruhák újbóli mosásától.  

Persze, ha olyan zsepit használ a család, ami mosás közben is egyben marad, akkor nincs gond, de ebben az esetben is érdemes a zsebek kifordítására időt fordítani. Ha cipzáras vagy gombos ruhát mosol, akkor mindig húzd össze a cipzárt, és gombold be az össze gombot.

Ne csak a színekre koncentrálj!

Érdemes odafigyelni a ruhák anyagára is. Farmert sosem mosunk össze egy selyemblúzzal még akkor sem, ha a színük azonos. A farmereket érdemes külön venni, és olyan hasonló ruhákkal együtt mosni, mint a zoknik vagy a melegítőalsók. Az ágyneműket, törölközőket is mosd elkülönítve, és a munkásruhákkal se moss együtt más ruhát.

Figyelj az útmutatóra!

Minden ruhába varrtak egy mosási útmutatót, ami abban segít nekünk, hogy a ruhához passzoló mosási programot tudjuk kiválasztani. Ezt a címkét hajlamosak vagyunk a vásárlás után rögtön kivágni, ezért az első mosás alkalmával fő a fejünk, hogy vajon hány fokon is kellene tisztítani. Minden ruha mosásánál fontos a megfelelő hőfok még akkor is, ha a szennyezettsége más hőfokot indokolna. Mosási útmutatót ide kattintva találsz a blogon.

Foltokra és a fehérségre is fordíts kellő figyelmet!

Ma már a ruhák előáztatásra nincs szükség, mert a ruhák fehérsége érdekében rengeteg fehérítő létezik, amit mosás közben lehet használni. Fontos, hogy fehér ruhákhoz olyan folttisztítót használj, ami nem szürkíti, netán sárgítja az anyagot. A színes ruhák foltalanítása sem egyszerű, mert ebben az esetben a színek fakulásának elkerülését kell szemelőt tartanunk.

Ma már kapható színes ruhákhoz való áztató és folttisztító is, ezekkel nagyszerű eredményeket tudsz elérni. Érdemes a fekete darabokhoz speciális mosógélt használni, hiszen azok veszítik el leghamarabb a színüket.

Használj mosózsákot!

Ne tedd bele a gyöngyökkel, flitterekkel rendelkező ruhákat a gépbe mosózsák nélkül, mert a díszek lepotyoghatnak, és a ruhák sérülhetnek. De a mosógép vízleeresztő része is eldugulhat a ruhákról leesett dolgoktól. A mosózsák mindent magában tart, és így semmi nem veszik el.

A teregetés is fontos!

Van, aki jobban szereti szárítógépben szárítani a ruhákat, más a szabad levegőre esküszik. Télen mindenesetre jól jöhet az előbbi, hiszen szabad levegőre nem tudunk teregetni, bent pedig elég sok helyet foglal el egy ruhaszárító. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy a szobában való ruhaszárítás hozadéka lehet a penész megjelenése is, ami az egészségünkre is nagyon károsan hat.

Ha a szabad levegőn, teregetve szárítod a ruhákat, akkor mindig kifordítva teregess ki.

Ekkor ugyanis nem szívja ki a nap a ruhák színét olyan gyorsan. A kifordított technikát egyébként mosásnál és vasalásnál is érdemes alkalmazni. Az élénk színű ruhákat célszerű az árnyékba teregetni, de a fehérek se maradjanak sokáig a napon, mert a napfénytől besárgulhatnak.

Szárítás kint vagy bent!

Abban az esetben, ha az otthonodban szárítod a ruhákat, az érzékeny szöveteket ne tedd közvetlenül a fűtőtest közelébe. Amennyire csak lehet, simítsd vagy rázd ki a ruhákat, mert ha így száradnak meg, kevesebb vasalásra lesz szükség. A csipeszeket ne a jól látható részre tedd, mert nyomot hagynak, amit még vasalással is csak nehezen tudsz majd eltüntetni.

Ha szárítógépbe szárítod a ruhákat, akkor a mosás alkalmával érdemes kihagyni az öblítőt. Az öblítőtől bizonyos anyagok a szárítógépben kemények maradnak, és ez a használatuk során nem kellemes érzés. Ilyen például a frottír törölköző is. A ruhák illatosítását ma már a szárítógépben a szárítólabdák segítségével nagyon praktikusan meg lehet oldani öblítő nélkül is. Arra mindig figyelj oda, hogy a szárítandó ruha szárítógép kompatibilis-e. 

Próbálj meg hetente egyszer mosni. Jelölj ki egy időpontot, például a hétfő napot, amikor kimosod az egész család szennyesét. Azért praktikus hétfőre időzíteni a mosást, mert így valószínűleg minden színből lesz egy adagra való, tehát jobb esetben mindent ki tudsz mosni, és így egész héten mindenkinek lesz elég tiszta ruhája. Ha nagy a család és sok a piszkos ruha, akkor a heti egyszeri mosás kivitelezhetetlen, de ha rendszeresíted a mosási napokat, akkor az időddel tudsz jobban gazdálkodni.

A mosás is egy háztartási munka, amit meg kell tervezni, el kell végezni. Vagyis ez is egy rutin, amit ki kell alakítanunk. De ha már kialakítottuk és rendszeresen működtetjük, akkor a mosás valójában már nem is munka lesz.

Ítéletmentes Közösség

egy csoport, ahol mindent megtalálsz, amit a szelektálási és takarítási rutinokról tudnod kell.

egy közösség, ahol ítéletmentesen mondhatod ki, hogy szereted vagy utálod a takarítás.

ahol a KáOSZradír otthonszervezési módszeremmel haladunk a káosztól a rendig és tisztaságig.

Gyere, és csatlakozz a Rend egy kattintásra Facebook csoporthoz és legyen neked is káoszmentes, hosszabb távon tiszta és rendezett otthonod.