Minden WC használat után szorgalmasan mossuk és fertőtlenítjük a kezünket, mert azt gondoljuk, hogy a wc a legkoszosabb helye az otthonuknak. Még akkor is ezt gondoljuk, ha naponta többször is végig sikáljuk. Azonban ez egy hatalmas tévedés, mert a legtöbbünknek fogalma sincs arról, hogy mennyi olyan dolog vesz minket körbe az otthonunkban, amik ugyanennyi, vagy akár még több kórokozót és baktériumot tartalmaznak, mint mondjuk a vécécsésze. Vagy azért, mert nem is gondolunk rá, vagy mert nem is takarítjuk őket olyan gyakran…

Akkor most nézzünk szét az otthonunkban, és ismerkedjünk meg azokkal a dolgokkal, amik szerintem koszosabbak a vécénknél.

Mobiltelefon

Ennek a készüléknek a felületén rengeteg baktérium tud meglapulni még akkor is, ha néha napján letörölgetjük. Gondolj bele abba, hogy szinte állandóan a kezedben van, és hogy eközben mi mindent megfogdosol. Ezért azt javaslom, hogy minden este, lefekvés előtt tegyél egy kis kézfertőtlenítőt egy papírtörlőre és töröld át vele a telefonod jó alaposan.

Billentyűzet és távirányító

Egy nap hányszor érinted meg a laptopod billentyűzetét, vagy a távirányítót? És előtte mindig megmosod a kezed? Na ugye, hogy nem! Csakúgy, mint a telefon esetében minden kézről rájuk tapadnak azok a kórokozók, amik azokon a kezeken vannak, amik megérintik őket. Kapható direkt ezekhez a kütyükhöz fertőtlenítő kendő, és legalább heti egyszer ajánlott az áttörlésük.

Kilincsek és társaik

Azok közül, akikkel együtt élsz, mindenki alaposan megmossa a kezét, minden egyes alkalommal mielőtt a kilincshez nyúlna? Valószínűleg nem. Viszont az ajtót kinyitják, a fiókokat kihúzzák, és a villanyt is felkapcsolják, mint mindenki más. Ezért a kilincsek, a fogantyúk és villanykapcsolók is tele vannak kórokozókkal és kosszal. Egy gyors letörlés naponta egyszer egy nedves törlőkendővel vagy épp fertőtlenítőkendővel, és már meg is van oldva a probléma.

Vágódeszka

A konyhában megtalálható baktériumok gyakran okoznak megbetegedéseket. A nyers hús, helytelenül kezelt vagy tárolt étel, a mosatlan termék, mind a baktériumok szaporodásához vezetnek. A vágódeszkák, különösen amelyek fából készültek a legveszélyesebbek, hiszen a kis repedésükben könnyen megtelepszik mindenféle trutyi. Ezért ajánlott a fa helyett üveg vagy netán strapabíróbb műanyag deszka, amit simán be lehet tenni a mosogatógépbe.

Újra használható bevásárlószatyrok

Ezek nagyon jók a környezetnek, de veszélyes lehet a család számára, ugyanis a csomagolásokon található baktériumok benne maradnak. Éppen ezért fontos, hogy azokat, amiben húsok, zöldségek, nyers ételek voltak minden használat után mosd ki és legyen egy külön, amibe a takarítószereket teszed. Ha pedig Overbeck táskákkal jársz bevásárolni, akkor csak simán dobd be a zuhany alá, és már tiszta is.

Mosogatószivacs

A szivacsokat nagyon szeretjük a mosogatásnál és a takarításnál is, de gyorsan nagyon sok baktérium tanyát verhet rajta. A legjobb módja annak, hogy minél tovább tisztán és bacimentesen tartsuk, ha jól kinyomjuk minden használat után, és jól szellőző helyen hagyjuk, hogy megszáradjon. Ha pedig elkezd szakadozni, vagy büdösödni, akkor azonnal dobjuk ki. De a legjobb, ha szivacs helyett mosogatókendőt használunk, és ezt naponta cseréljük, majd mosógépben mossuk.

Zuhanyfüggöny

Sokan azt gondolják, hogy egy zuhanyfüggöny sosem lehet koszos, hiszen nap, mint nap éri a víz, és persze után simán meg is tud száradni. De ez egy tévhit. A zuhanyfüggönyt is hetente egyszer ki kell mosni. Nyugodt szívvel tedd be a mosógépbe a törölközők közé, és utána akaszthatod is vissza a helyére. A jó minőségű függönyök esetében ez a mosási procedúra számtalanszor megtehető, de ha már komoly jelei vannak az elhasználtságának, ki kell cserélni.

Konyharuhák

Használat során a zsír és ételmaradék gyorsan bele tud szívódni, ezért rendszeresen kell őket mosni. Naponta cseréld le őket, és mindenképp szárítsd meg mindegyiket, mielőtt beteszed a szennyestartóba. A konyharuhákról bővebben a háztartásvezetési Ötlettárban írok, amit ide kattintva tudsz megnézni.

WC-kefe

Ezt a nélkülözhetetlen dolgot elég gyakran figyelmen kívül hagyjuk, egészen addig, amíg a sörték el nem kezdenek kiesni, vagy amíg a foltok és szag már elviselhetetlenné válik. Még ha hetente fertőtlenítővel takarítod ezerrel, akkor is valószínűleg sokkal gyakrabban kellene cserélni, mint gondolnád. Háromhavonta érdemes kicserélni, ha pedig valakinek vírusos hasmenése volt a családban, akkor bizony rögtön cseréljük.

Párnák

A legtöbb párnán huzat van. A huzatot elég gyakran mossuk, de vajon hányszor gondolsz arra, hogy maga a párna is piszkos már? A párnák többsége mosható mosógépben, kímélő programon. A habpárnák kivételével használhatsz a mosáshoz mosószert, és mérettől függően, többet is betehetsz egyszerre a gépbe. A párnákat érdemes rendszeres időközönként mosni annak érdekében, hogy ne jelenjenek meg rajta azok a bizonyos sárga foltok, és hogy ismét szép fehérek legyenek. Honnan tudod, hogy ideje újat venni? Akkor kell, ha ketté hajtod, és nem ugrik vissza az eredeti formájába.

Ha pedig szeretnél háztartási ötleteket, praktikákat olvasni, netán a cikkben említett dolgok takarításához még több tudásanyagot begyűjteni, akkor iratkozz fel az Ötlettár értesítőjére, hogy ne maradj le az úgy feltöltésekről. Az Ötlettár hamarosan publikussá válik, feliratkoztatni pedig ide kattintva tudsz rá.

Rendre Fel!