Minden WC használat után szorgalmasan mossuk és fertőtlenítjük a kezünket, mert azt gondoljuk, hogy a wc a legkoszosabb helye az otthonuknak. Még akkor is ezt gondoljuk, ha naponta többször is végig sikáljuk. Azonban ez egy hatalmas tévedés, mert a legtöbbünknek fogalma sincs arról, hogy mennyi olyan dolog vesz minket körbe az otthonunkban, amik ugyanennyi, vagy akár még több kórokozót és baktériumot tartalmaznak, mint mondjuk a vécécsésze. Vagy azért, mert nem is gondolunk rá, vagy mert nem is takarítjuk őket olyan gyakran…

Akkor most nézzünk szét az otthonunkban, és ismerkedjünk meg azokkal a dolgokkal, amik szerintem koszosabbak a vécénknél.

Mobiltelefon

Ennek a készüléknek a felületén rengeteg baktérium tud meglapulni még akkor is, ha néha napján letörölgetjük. Gondolj bele abba, hogy szinte állandóan a kezedben van, és hogy közben mi mindent megfogdosol. Ezért azt javaslom, hogy minden este, lefekvés előtt tegyél egy kis kézfertőtlenítőt egy papírtörlőre és töröld át vele a telefonod jó alaposan.

Billentyűzet és távirányító

Egy nap hányszor érinted meg a laptopod billentyűzetét, vagy a távirányítót? És előtte mindig megmosod a kezed? Na ugye, hogy nem! Csakúgy, mint a telefon esetében, minden kézről rájuk tapadnak azok a kórokozók, amik azokon a kezeken vannak, amik megérintik őket. Kapható direkt ezekhez a kütyükhöz fertőtlenítő kendő, és legalább heti egyszer ajánlott az áttörlésük.

Kilincsek és társaik

Azok közül, akikkel együtt élsz, mindenki alaposan megmossa a kezét, minden egyes alkalommal mielőtt a kilincshez nyúlna? Valószínűleg nem. Viszont az ajtót kinyitják, a fiókokat kihúzzák, és a villanyt is felkapcsolják, mint mindenki más. 

Ezért a kilincsek, a fogantyúk és villanykapcsolók is tele vannak kórokozókkal és kosszal. Egy gyors letörlés naponta egyszer egy nedves törlőkendővel vagy épp fertőtlenítőkendővel, és már meg is van oldva a probléma.

Vágódeszka

A konyhában megtalálható baktériumok gyakran okoznak megbetegedéseket. A nyers hús, helytelenül kezelt vagy tárolt étel, a mosatlan termék, mind a baktériumok szaporodásához vezetnek.

A vágódeszkák, különösen amelyek fából készültek a legveszélyesebbek, hiszen a kis repedésükben könnyen megtelepszik mindenféle trutyi. Ezért ajánlott a fa helyett üveg vagy netán strapabíróbb műanyag deszka, amit simán be lehet tenni a mosogatógépbe.

Újra használható bevásárlószatyrok

Ezek nagyon jók a környezetnek, de veszélyes lehet a család számára, ugyanis a csomagolásokon található baktériumok benne maradnak. Éppen ezért fontos, hogy azokat, amiben húsok, zöldségek, nyers ételek voltak minden használat után mosd ki és legyen egy külön, amibe a takarítószereket teszed.

Ha pedig a Léna Products táskáival jársz bevásárolni, akkor csak simán dobd be a zuhany alá, és már tiszta is.

Mosogatószivacs

A szivacsokat nagyon szeretjük a mosogatásnál és a takarításnál is, de gyorsan nagyon sok baktérium tanyát verhet rajta.

A legjobb módja annak, hogy minél tovább tisztán és bacimentesen tartsuk, ha jól kinyomjuk minden használat után, és szellőző helyen hagyjuk, hogy megszáradjon. Ha pedig elkezd szakadozni, vagy büdösödni, akkor azonnal dobjuk ki. A szivacsokat legalább 2 hetente cserélni kellen, ezért olyan szivacsot válasszunk, ami lebomlik, vagy komposztálható.  

Zuhanyfüggöny

Sokan azt gondolják, hogy egy zuhanyfüggöny sosem lehet koszos, hiszen nap, mint nap éri a víz, és persze utána simán meg is tud száradni. De ez egy tévhit. A zuhanyfüggönyt is hetente egyszer ki kell mosni.

Nyugodt szívvel tedd be a mosógépbe a törölközők közé, és utána akaszthatod is vissza a helyére. A jó minőségű függönyök esetében ez a mosási procedúra számtalanszor megtehető, de ha már komoly jelei vannak az elhasználtságának, ki kell cserélni.

Konyharuhák

Használat során a zsír és ételmaradék gyorsan bele tud szívódni, ezért rendszeresen kell őket mosni. Naponta cseréld le őket, és mindenképp szárítsd meg mindegyiket, mielőtt beteszed a szennyestartóba.

WC-kefe

Ezt a nélkülözhetetlen dolgot elég gyakran figyelmen kívül hagyjuk, egészen addig, amíg a sörték el nem kezdenek kiesni, vagy amíg a foltok és szag már elviselhetetlenné válik. Még ha hetente fertőtlenítővel takarítod ezerrel, akkor is valószínűleg sokkal gyakrabban kellene cserélni, mint gondolnád. Háromhavonta érdemes kicserélni, ha pedig valakinek vírusos hasmenése volt a családban, akkor bizony rögtön ki vele.

Párnák

A legtöbb párnán huzat van. A huzatot elég gyakran mossuk, de vajon hányszor gondolsz arra, hogy maga a párna is piszkos már? A párnák többsége mosható mosógépben, kímélő programon.

A habpárnák kivételével használhatsz a mosáshoz mosószert, és mérettől függően, többet is betehetsz egyszerre a gépbe. A párnákat érdemes rendszeres időközönként mosni annak érdekében, hogy ne jelenjenek meg rajta azok a bizonyos sárga foltok, és hogy ismét szép fehérek legyenek. Honnan tudod, hogy ideje újat venni? Akkor kell, ha ketté hajtod, és nem ugrik vissza az eredeti formájába.

Rendre Fel!

 Kapcsolódó termékek

Ezek a cikkek is érdekes lehetnek számodra

Modern háztartásvezetést tanítok úgy, hogy előveszem nagyanyáink régi, jól bevált praktikáit, ezeket megfűszerezem a modern világ adta lehetőségekkel, majd jól összerázom őket, végül pedig átadom neked közérhető nyelven és életszagú példákon keresztül. Bővebben rólam itt tudsz olvasni.

A leveleimet azoknak a nőknek, édesanyáknak, háziasszonyoknak ajánlom, akik folyamatosan harcot vívnak a háztartásuk adta feladatok sokaságával, és akik a háztartásukat szeretnék a mai modern világ adta lehetőségek mellett a lehető legnagyobb mértékben automatizálni,  stresszmentesíteni.

A feliratkozás után pár percen belül e-mailben érkezik az első levél, melyben egy 2.000 Forint engedményre szóló utalványt is megtalász, melyet az oldalon található webáruházban tudsz beváltani.   

Oberling Léna

Magyarország első háztartásveztetési specialistája

.